Ekologiska parfymer

Ekologisk parfym är parfym som tillverkas med mer traditionella metoder med naturliga ingredienser där man inte använder syntetiska ämnen. En fördel med ekologisk parfym är att de naturliga ingredienserna byts ner och inte lagras i kroppen för att sedan påverka den negativt.

Förr i tiden var i princip all parfym ekologisk. Mycket av det ändrades med lanseringen av Chanel No.5. Denna världsberömda parfym som Marilyn Monroe odödligförklarade med ett av hennes mest kända citat var en succéparfym men också en av de första att använda syntetiska ingredienser.

Varför används syntetiska ingredienser i parfymer?

I dagens parfymer innehåller i princip alla kemikalier som konstruerats i olika laboratorier. Det finns främst två anledningar till det och det ena är att det är billigare än riktiga råvaror och det andra skälet är att man kan få doften att hålla längre. Två starka argument som har gjort ekologiska parfymer till en ovanlighet idag.

Några exempel på kemikalier som används i vanliga parfymer är bland annat Ftalater. Ftalater används av ett flertal olika anledningar i parfymer. Bland annat så är de doftförstärkande. Ftalater kan dock ha en skadlig effekt på småbarn och kan i viss mån skada fertiliteten.

Fördelar med ekologisk parfym

I parfymer finns mängder med olika kemikalier och en del har idag blivit förbjudna eftersom de har visat sig vara cancerframkallande. Dock utvecklas nya kemikalier hela tiden och för att undvika att få i sig otestade ämnen med okända biverkningar så är ekologiska parfymer ett bra första steg. Parfym finns dock i mängd produkter så för att minimera riskerna bör man även satsa på ekologiska hudvårdsprodukter som naturlig hudvård

En annan anledning till att köpa ekologisk parfym är om du eller ditt barn är allergisk mot parfymer. Det kan hända att det är ett vanligt syntetiskt ämne som kroppen reagerar negativt på. Därför kan du testa om ekologiska parfymer hjälper.
Undersökningar har visat att syntetiska parfymer oftare skapar allergiska reaktioner hos mottagaren. Syntetiska ämnen kan också vara svåra att bryta ner och kan stanna i kroppen en längre tid.

Tillverkare av ekologiska parfymer

Florascent
Acorelle
Stella McCartney
Organic Glam
Aveda
Pacifica Waikiki Pikake
m.fl.